Blogg

Out of civilization – me stikke te Svalbard!

Har du noen gang drømt om å bare stikke fra alt? Forlate jobb og hjem, og bo i ei hytte ute i skogen, på fjellet eller ved sjøen – uten tilgang til internett, eller strøm for den saks skyld? Bare for en liten stund i det minste? Det er nok ikke alene om, men de aller færreste tar faktisk sats og gjør nettopp det. Noen veldig få spreke, modige sjeler derimot, satser alt og tar det store steget ut i verden. Her skal du få møte to av dem, som vi er så heldige å få lov å bli kjent med, og støtte i deres spennende ferd bort fra alt som kan kalles sivilisasjon

Gard Christophersen (29) og Bård Blæsterdalen (28) er det som best kan beskrives som svært aktive friluftsmennesker begge to. De har lang, og variert erfaring med både jakt og annet friluftsliv, og har en enorm forkjærlighet for Svalbard. Det kommer godt med, når de nå har lagt ut på tur – for å overvintre i ei fangsthytte på Austfjordnes fangsstasjon på Svalbard.

Både Gard og Bård har erfaring fra militæret, og begge har studert ved UNIS (Universitetssenteret på Svalbard) hvor de også stiftet bekjentskap til hverandre. Bekjentskapet ble fort til et ekte vennskap, og de la ut på sin første langtur sammen høsten 2012. Fra august 2013 til august 2013 seilet de uten stopp over Atlanterhavet, til destinasjoner som Kapp Verde, Tobago, USA, Cuba og Grønland. En tur som ga mersmak, og som nok har rustet de betraktelig for eventyret de nå er i gang med.

(Bilde hentet fra Svalbardposten.no)

På Svalbard blir det nok noe annet å ta seg til enn på en båt på Atlanterhavet. Her skal de i hovedsak drive fangst, av Polarrev, reinsdyr, gås og rype. De skal fiske ihavsrøye, og sanke dun og egg fra ærfuglen. Bake brød, vakse, fikse motorer, hogge ved og alt i mellom må de selvsagt også ordne selv – så noe avslappende ferietur blir det neppe!

Men de har likevel fornuftige forhåpninger til turen. Foruten eventyr og opplevelse, håper de at turen bidrar til å styrke vennskapet – til tross for at det kan bli utfordrende, når de ikke ser snurten av andre på et helt år. Det de bekymrer seg mest over er faktisk å skulle møte på innpåslitne isbjørner. En utfordring de færreste av oss må stri med i hverdagen heldigvis.

Det de kommer til å savne mest, er også fornuftige ting å savne. Venner, familie, kjærester – og en god varm dusj!

Vi ønsker Bård og Gard god tur, og lykke til – og gleder oss til å kunne oppdatere om turen når den er gjennomført om et års tid.

(Bilde hentet fra Svalbardposten.no)

Skroll til toppen